Edvin Bodin museet

NORGE 82X61
HÄRJEDALEN 70X50

 

Edvin Bodins dotter Gunilla gav 2017 i uppdrag till stiftelsen att förvalta nära hundra av sin fars oljemålningar.
Edvin Bodin bodde under längre perioder på herrgården i Furudals Bruk och målade både landskap och människor i arbete. I herrgården målade han även väggmålningar i matsalen som ersättning för sin vistelse. Därför känns det extra bra att ett stort antal av hans målningar nu återvänder till Furudals Bruk, som var en viktig plats i hans målande.

Edvin Bodin bodde på samma sätt under längre perioder i Jämtland, Härjedalen och Gotland för att framförallt måla landskap. Han var även i Röros i Norge för att måla både landskap och stadsmiljöer. I Edvin Bodin-rummet visas ett urval av hans målningar från alla dessa platser. Flertalet tavlor är möjliga att köpa.

Edvin Bodin ställde ut i Stockholm på 30-talet och blev recenserad i ett antal stockholmstidningar, som finns att läsa i urval under fliken ’Recensioner’.

Tavelsamlingen har inte visats på många år och stiftelsen uppdrag är att nu visa upp Edvins Bodins tavlor igen. En första minnesutställningen var i Rättviks kulturhus i december 2018, då ett 25 tal verk exponerades.