OM EDVIN BODIN


Edvin Bodin (1898-1965) från Ore, Rättvik, utbildad fem år vid Konstakademien, blev efter sin debut i Stockholm 1937 erkänd konstnär. Bodin blev hyllad i rikspressen som “nydanare; ett fast och kärnsunt temperament; stor ödesmättad natur; Edvin Bodin borstar upp motiven med breda penslar; kraftfullt och rustikt; publikfrieri är fjärran”.

Edvin var uppväxt på ett lantbruk och arbetade på somrarna med timmerflottning och vintertid i skogen. Under denna tid tog han kurser på Hermods per korrespondens i teckning och målning. För förtjänsten åkte han till Stockholm. Efter något år på den privata Althins målarskola blev han antagen vid Konstakademin.

Livet efter studieåren blev inte lätta. Det blev inte förrän omkring 1929 som han fann sin stil; “Jag ville söka ett kärvare och primitivare landskap” och detta fann han i Tänndalen i Härjedalen. ” Det var så grant. Fäbodvallarna låg där, gråa och hukande i grupper och en å forsade fram i dalgången och så kom jag fram till Andersjöåfallet som vilt kastar sig utför fjällbranten…Då kände jag kontakt och tänkte: Nu är jag fast”.

Andra platser som blev viktiga för Edvin var bland annat Telemark och Röros i Norge. Även Island besökte han. Gotland var också ett omtyckt mål.
Edvin var bosatt med sin familj i Stockholm. 1948 fick han ärva en ateljé på Söder, där han sedermera kom att avlida under förberedelserna inför en retrospektiv utställning på Konstakademin.

 

ÅLAND 53X38